

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M. Akif Ersoy'u Anma Günü
Bugün 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M. Akif Ersoy'u Anma Günü. Okulumuz bu güne yakışır bir törenle İstiklal Marşımızın kabulunü kutlamıştır. Emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.
İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlanmıştır. Saldırgan düşmana karşı Anadolu'da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Paşa'dan gelmiştir.
12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de yapılan oylama sonucu Mehmet Akif'in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, 500 liralık ödül alırken "Ben bu şiiri para için yazmadım." demiş ve ödül Türk ordusuna bağışlanmıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı kitabı Safahat'a niçin koymadığı sorulduğunda ise "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.
İstiklal Marşı'nın en iyi şekilde düzenlenmesi için yarışmalar düzenlenmiş olup, bu yarışmaya 24 kişi katılmıştır. 1924 yılında Ankara'da seçici kurul, Ali Rıfat ÇAĞATAY'ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930'da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki ÜNGÖR'ün hazırlandığı beste kabul edilmiştir.
Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen güçlü karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK'ün önderliğinde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı içinden ortaya çıkmıştır. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.
Mehmet Akif, hasta yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir sual sorulmuş. Akif'in şu cevabı, bu destanı anlatacak en güzel vecizedir: "O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."